Sayfalar

HAYATA DAİR SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ, PSİKOLOJİ KONULARI

16 Mart 2014 Pazar

ÇOCUĞUNUZA VERECEĞINIZ EN DEĞERLI ŞEY: SEVGI

 Çocuğunuza vereceğiniz en deĞerli Şey: sevgi
            "Çocuklarınızı çok öpün. Çünkü her öpücük için size Cennette bir derece verilir ki, iki derece arasında beş yüz senelik mesafe vardır. Melekler öpücüklerinizi sayarlar ve sizin defterinize sevap yazarlar." Hz. Muhammed (sav).
            Ne çocuğunuza aldığınız bir sürü oyuncak ne de verdiğiniz yüklü miktarda para çocuğunuza ayıracağınız zamanın ve vereceğiniz sevginin yerini tutmaz. Ancak ne yazık ki birçok aile çocuğa para vererek veya oyuncak alarak sevgisini gösterdiğini sanır.
            Çocuğunuza sevginizi göstermenin en güzel yolu ona zaman ayırmak, ilgilenmek ve ona sevginizi ifade etmenizdir. Sevgiyi ifade etmenin birçok yolu vardır, çocuğunuza onu sevdiğinizi sözle de ifade edebilirsiniz, ona sarılıp öperek de. Ancak ergenlik döneminde gençler öpülmekten hoşlanmadığından sözle ifade etmek tercih edilebilir.
            Çocuklara ve gençlere zaman ayırma konusuna gelirsek bu birçok şekilde yapılabilir. Beraber dışarı çıkmak, hobilerini paylaşmak, beraber oyun oynamak, sohbet etmek, birlikte ders çalışmak, yaptığınız işlere onu da ortak etmek, beraber dans edip eğlenmek, okul toplantılarına katılmak, sorunlarını, fikirlerini dinlemek, buna örnektir.
           Sevgisiz ve ilgisiz ailede yetişen çocuk dikkat çekmek için zararlı alışkanlıklar edinebilir, olumsuz davranışlar sergileyebilir, anti sosyal davranışlar gösterebilir ve var olan sevgi eksikliğini yanlış bireylerde arayabilir.
            Son olarak konuyla ilgili etkileyici bir deneyle bitirmek istiyorum yazımı. 1971 yılında Harry Harlow'un maymunlarla yaptığı bir çalışma, resimde H.Harlow'u, 1964 yılında Wisconsin Üniversitesi'ndeki laboratuarında, Rhesus maymunları ile görüyoruz.


        Deneyinde iki "yapay" anne kullanan Harlow, birini yumuşak ve sıcak bir peluşla kaplarken, diğerini çıplak bir tel olarak bırakıyor. Minik maymunlar, süt emziği çıplak anneye iliştirilmiş olmasına rağmen peluşla kaplı anneyle vakit geçirmeyi tercih ediyor.


Harlow, minik maymunların beslendikleri zamanlarda bile peluş örtülü yapay anneden ayrılmadıklarını ve onunla iletişimi koparmak istemediklerini gözlemliyor

2 yorum:

  1. Çok güzel bir yazı olmuş. Sevgi ile izlemeye aldım sizi sevgiler...

    YanıtlaSil