Sayfalar

HAYATA DAİR SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ, PSİKOLOJİ KONULARI

18 Şubat 2013 Pazartesi

VERİMLİ DERS ÇALIŞMA


Verimli ders çalışmak için cevaplanması gereken beş soru: Neden, nasıl, ne zaman, ne kadar ve nerede çalışmalıyım?

NEDEN ÇALIŞMALIYIM?
Ders çalışmaya başlamadan önce amacını belirle. “Ben bu derslere neden çalışmalıyım?” diye kendine sor. Aldığın cevap amacın olacaktır. Bu cevap ayrıca ders çalışmak için seni motive edecektir.

NASIL ÇALIŞMALIYIM?
           Öncelikle dersi derste dinlemek ve sonrasında tekrar yapmak önemlidir. Planlı bir şekilde çalışmak gerekir. Peki, planı nasıl yapacaksın? Öncelikle her gün yapacağın ilk şey “Günlük Tekrar” olmalı. O gün okulda işlediğin bütün konuları tekrar çalış. Hafta sonu geldiğinde “Haftalık Tekrar” yap yani tüm haftanın konularını tekrar çalış. Bu şekilde öğrendiklerin uzun süreli belleğine aktarılacak ve konular pekiştireceksin. Var olan derslerini bir kağıda yaz. Sonra o derslerden çalışman gereken konuları belirle. Ve o konuları düzenli bir şekilde haftanın 7 gününe paylaştır. Her gün çalıştığın konulardan sonra aynı konuyla ilgili test çöz. Böylece günlük ve haftalık planın oluşmuş olacaktır.
·        İyi hazırlanmış bir haftalık planın varsa aylık plan hazırlamana gerek kalmayacaktır.
·        Unutma yaptığın plan gerçekçi, esnek ve uygulanabilir olmalıdır.
·        Her bir saatlik çalışmanın 40 dakikası ders, 10 dakikası çalıştığının tekrarı, 10 dakikası da ara olacak şekilde çalış. 40’+10’+10’=60’   
  
NE ZAMAN ÇALIŞMALIYIM?
         Hafta içi günleri için okuldan geliş saatinden yatış saatine kadar olan süreyi hesapla. Bu süreden yemek, dinlenme ve hobilerin için ayırdığın süreyi çıkarıp kalan süre için kendine ders çalışma zamanı ayarlayabilirsin.

NE KADAR ÇALIŞMALIYIM?
         Unutma; çok çalışmak değil, düzenli, planlı çalışmak önemlidir. Günde en az 3 saatlik planlı bir çalışma seni başarıya götürecektir.

NEREDE ÇALIŞMALIYIM?
         Varsa kendine ait bir odada, yoksa televizyonun olmadığı bir odada, masa ve sandalye kullanarak çalış. Etrafında poster, resim gibi dikkat dağıtıcı eşyalar olmamalı.

YATARAK DERS ÇALIŞMA!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder